Skip to main content

Revontulet ja Lapin vuodenajat

REVONTULET

Revontulien näkemisen edellytys on tietysti riittävä pimeys ja mahdollisimman pilvetön taivas. Usein kovalla pakkasella taivas on selkeä ja revontulet näkyvät siksi silloin parhaiten, mutta revontulet ovat taivaalla pakkasista riippumatta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Lapin pohjoisimmissa osissa revontulet leiskuvat taivaalla kolmena yönä neljästä. Parasta revontulien katseluaikaa ovat tunnit keskiyön molemmin puolin. Kevättalvi ja alkusyksy ovat tilastollisesti edullisimmat ajat revontulien esiintymisille. Kevät on myös keskimäärin vähäpilvistä aikaa, joten maaliskuu on suositeltava ajankohta revontulien odotteluun. Tuolloin hiihtokelitkin ovat parhaimmillaan.

Hyvä video revontulten synnystä tässä.

LAPIN 8 VUODENAIKAA

KAAMOS

Noin puolitoista kuukautta kestävän kaamoksen aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Päivän valoisin aika kestää neljä tuntia, jolloin taivaan värit vaihtuvat sinisestä violettiin. Revontulet ja tähdet valaisevat maan pakkasten paukkuessa ja lumen narskuessa. Kaamos on ihmiselle rauhoittumisen aikaa ja uskomattoman kaunista värien juhlaa.

PAKKASTALVI

Kaamosaikaa seuraavat talven pakkasjaksot: lämpötila voi pysytellä –30 asteessa usean viikon ajan. Päivän valoisa aika pitenee kiihtyvällä tahdilla

KEVÄTTALVI

Auringon lämpö ja yöpakkaset kovettavat lumen kantavaksi. Aurinko herättää ihmiset henkiin pitkän pimeyden jälkeen. Koittaa parhaimmat pilkki- ja hiihtokelit. jolloin auringonsäteet otetaan ilolla vastaan.

JÄIDENLÄHTÖKEVÄT

Toukokuussa lumi ja jääpeitteet sulavat ja paljastavat märän maan. Muuttolinnut palaavat etelästä pohjoisille pesimäalueilleen ja luonto alkaa hiljaa osoittamaan elonmerkkejä. On hyvin valoisaa – yötön yö alkaakin Lapissa jo toukokuun lopulla.

LAPIN KESÄ

Kesä Lapissa saapuu kohisten kiitos ympäri vuorokauden paistavalle auringolle, mutta varsinaiset kesäkelit alkavat vasta juhannuksesta. Kesä on lyhyt – siksi imemme itseemme valoa koko vuoden tarpeiksi ja vietämme mahdollisimman paljon aikaa ulkona.

SADONKORJUU

Marjat kypsyvät ja ihmiset suuntaavat matkansa hillasuolle ja marjametsiin. Myös sienestetään ja kalastetaan ja sadonkorjuu säilötään talven tarpeiksi. Kesän valoisat päivät lyhenevät ja illat alkavat hämärtyä. 

RUSKA

Ruskan väriloisto on luonnon viimeinen näytelmä ennen talven tuloa. Metsästyskausi käynnistyy ja ruskamatkailijat saapuvat ihailemaan värikästä maaruskaa ja lehtipuiden kirkkaita värejä. Myös ensimmäiset revontulet on mahdollista nähdä syksyn pimeinä iltoina. Ruska on parhaimmillaan syyskuun toisella ja kolmannella viikolla.

ENSILUMI

Ensilumi sataa jo lokakuussa, mutta sulaa useimmiten pois. Varsinainen talvi saapuu Inariin vasta marraskuun lopulla. Pakkaset jäätävät vedet ja maan ja päivät lyhenevät tuntuvasti.  Lumen saapumista odotetaan, sillä lumi tuo valon pohjoisen pimeyteen.